Ahoj! Dnes ti prinášam recept na úžasný makovo-mandľový závin, ktorý je nielen chutný, ale aj zdravý! Tento dezert je ideálny na raňajky alebo popoludňajší čaj. Priprav ho s láskou a užívaj si každé sústo. 💛
Ingrediencie:
Kvások:
- 20 g čerstvého droždia
- 1 ČL kokosového cukru
- 1 ČL hladkej špaldovej múky
- 50 ml vlažného mandľového mlieka
Cesto:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 50 g kokosového cukru
- Štipka soli
- 100 ml vlažného mandľového mlieka
- 40 g repkového oleja / rozpusteného rastlinného masla
Náplň:
- 150 g mletého maku
- 50 g kokosového cukru
- 300 ml mandľového mlieka
- 1 nastrúhané jablko
- 2 ČL škorice
- 1-2 PL mandľového masla
Na potretie:
- 1 ČL jablčného octu
- 1 ČL vody
Postup:
-
Príprava kvásku: Zmiešaj vlažné mandľové mlieko, droždie, kokosový cukor a múku v miske. Premiešaj a nechaj odpočívať pod utierkou 15 minút, aby kvások zväčšil svoj objem.
-
Príprava cesta: Do kvásku pridaj všetky zvyšné ingrediencie na cesto – špaldovú múku, kokosový cukor, štipku soli, vlažné mandľové mlieko a repkový olej alebo rozpustené rastlinné maslo. Vypracuj hladké cesto a nechaj kysnúť pod utierkou na teplom a tmavom mieste 1 hodinu (minimálne však pol hodinu).
-
Príprava náplne: V hrnci zmiešaj mletý mak, kokosový cukor a mandľové mlieko. Zmes var cca 15 minút, kým mak nenasiakne mlieko a nezmäkne. Na konci do zmesi primiešaj nastrúhané jablko, škoricu a mandľové maslo. Nechaj vychladnúť.
-
Tvarovanie závinu: Cesto vyvaľkaj na obdĺžnik hrúbky približne 0,5 cm. Rovnomerne rozotri náplň, pričom nechaj voľné okraje. Kraje cesta podohneme a závin pevne zaviň.
-
Príprava na pečenie: Rúru predhrej na 200°C a plech vylož papierom na pečenie. Nechaj závin ešte podkysnúť, zatiaľ čo sa rúra zahrieva.
-
Pečenie: Pred pečením potri závin zmesou jablčného octu a vody. Vlož do rúry a peč 15 minút na 200°C. Potom teplotu zníž na 170°C a peč ďalších 10 minút, kým závin nie je zlatohnedý.
Tip na servírovanie:
Nechaj závin mierne vychladnúť pred krájaním. Skvele sa hodí s šálkou obľúbeného čaju alebo kávy.
👩🏽🍳: @annamaria_bilas