Recept na zdravý makovník ESTY

Makovo-mandľový závin 🌿🥐

Ahoj! Dnes ti prinášam recept na úžasný makovo-mandľový závin, ktorý je nielen chutný, ale aj zdravý! Tento dezert je ideálny na raňajky alebo popoludňajší čaj. Priprav ho s láskou a užívaj si každé sústo. 💛

Fit makovník bez laktózy recept

Ingrediencie:

Kvások:

  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 ČL kokosového cukru
  • 1 ČL hladkej špaldovej múky
  • 50 ml vlažného mandľového mlieka

Cesto:

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g kokosového cukru
  • Štipka soli
  • 100 ml vlažného mandľového mlieka
  • 40 g repkového oleja / rozpusteného rastlinného masla

Náplň:

  • 150 g mletého maku
  • 50 g kokosového cukru
  • 300 ml mandľového mlieka
  • 1 nastrúhané jablko
  • 2 ČL škorice
  • 1-2 PL mandľového masla

Na potretie:

  • 1 ČL jablčného octu
  • 1 ČL vody

Postup:

  1. Príprava kvásku: Zmiešaj vlažné mandľové mlieko, droždie, kokosový cukor a múku v miske. Premiešaj a nechaj odpočívať pod utierkou 15 minút, aby kvások zväčšil svoj objem.

  2. Príprava cesta: Do kvásku pridaj všetky zvyšné ingrediencie na cesto – špaldovú múku, kokosový cukor, štipku soli, vlažné mandľové mlieko a repkový olej alebo rozpustené rastlinné maslo. Vypracuj hladké cesto a nechaj kysnúť pod utierkou na teplom a tmavom mieste 1 hodinu (minimálne však pol hodinu).

  3. Príprava náplne: V hrnci zmiešaj mletý mak, kokosový cukor a mandľové mlieko. Zmes var cca 15 minút, kým mak nenasiakne mlieko a nezmäkne. Na konci do zmesi primiešaj nastrúhané jablko, škoricu a mandľové maslo. Nechaj vychladnúť.

  4. Tvarovanie závinu: Cesto vyvaľkaj na obdĺžnik hrúbky približne 0,5 cm. Rovnomerne rozotri náplň, pričom nechaj voľné okraje. Kraje cesta podohneme a závin pevne zaviň.

  5. Príprava na pečenie: Rúru predhrej na 200°C a plech vylož papierom na pečenie. Nechaj závin ešte podkysnúť, zatiaľ čo sa rúra zahrieva.

  6. Pečenie: Pred pečením potri závin zmesou jablčného octu a vody. Vlož do rúry a peč 15 minút na 200°C. Potom teplotu zníž na 170°C a peč ďalších 10 minút, kým závin nie je zlatohnedý.

Tip na servírovanie:

Nechaj závin mierne vychladnúť pred krájaním. Skvele sa hodí s šálkou obľúbeného čaju alebo kávy.

    👩🏽‍🍳: @annamaria_bilas

    Späť na blog

    Pridať komentár