Vieš čo je to MONKEY BREAD?
Pôvod pojmu “opičí chlieb” nie je známy, existuje ale zopár dohadov a niektorí tvrdia, že pochádza z pečiva ktoré ľudia oddeľovali a jedli rukami - ako opice. Druhá teória spája podobnosť tohto koláča s Araucaria araucana - exotickým ihličnanom plným ihličnatých “gulí”, ktorý sa hovorovo nazýva “monkey puzzle tree” a nemá nič spoločné s opicami.
Dosť bolo teórie, ide sa piecť!
Ingrediencie NA 1 PORCIU:
- 30 g špaldovej múky
- 20 g mandľovej múky
- 10 g ESTY proteínu Slaný karamel-arašidko
- 2-3 pl sójového jogurtu
- 2 čl javorového sirupu (voliteľné)
- 1 čl xylitolu / brezového cukru
- 1 čl škorice
- Lotusová nátierka
- Kokosový olej (na vymastenie misky)
Postup:
- Všetky ingrediencie na cesto zmiešame dokopy a vypracujeme hladké kompaktné cesto.
- Rozdelíme ho na 8 častí a vytvarujeme guličky.
- Tie následne obalíme v zmesi cukru a škorice a ukladáme do menšej zapekacej misky vymastenej olejom.
- Na vrch polejeme rozpustenú lotusovú nátierku (alebo orechové maslo).
- Dáme na 1-2 minúty do mikrovlnky (podľa výkonnosti).
👩🏽🍳: @annamaria_bilas